Raya Trip to Lahad Datu ( Part 2 )

Posted: October 21, 2007 in Jalan-Jalan

Ok now lets continue… after me + wife arrived at Lahad Datu, we stayed at Taman Warisan where my father in law stay.. next visit was going to visit the grave at Jalan Segama, Batu 1. The journey took about 15 minutes to reach there from the city.

kuburan3.jpg

This was the grave of the wife’s late grandmother, she’s a pure chinese converted to muslim. The wife was her very da manja grand daughter (jgn kasi tau urang ha!)

from left : Raihan, Ijan, Pipang, Wife, Omen.

kuburan2.jpg

The main entrance to the grave yard. This place was claimed to be around since 50 years ago..

kuburan.jpg

View from the inner part.. Curik-curik ambik gambal..

kuburan4.jpg

Some might find this place quiet strategic for selling Icecream, me.. no!. This old man was scarry, the way he look at you and how he sorrowfully shout…

kgsharif.jpg

Done with the horror part.. Now the next visit was Kampung Sharif (not Sarip, Samsing Kg. Dusun yah) located at ‘Pulau’. Normally ‘Pulau’ in malay means an island, but this place was actually inland.

pulau.jpg
Here’s how this place got the name as ‘Pulau’

kgsharif5.jpg

As what you can see, from the whole area covered with sea and now this place covered with lots of kampung houses.

kgsharif2.jpg

Kg. Sharif.. the place was quiet relaxing, lots of coconut tree around, nice scenery.

kgsharif6.jpg

Typical inland kampung house in Lahad datu. This was the house of my father in law’s sister, the husband was the kampung chief aka ketua kampung.

ceiling.jpg

View from the inner part.. Such a quiet interesting art the folks had on their house ceiling isn’t it..

ceiling2.jpg

Never seen this kind of ceiling, normally people put a crafted plaster ceiling on their house not like this one.. they put their own creativity towards their living.

buaian.jpg

Another fine quality art they have.. hand made rotan ‘buaian’. Usually used for practising your vocals the time you trying to get a baby sleep.

kgsharif7.jpg

Posing ala model kampungan la kunun.. peewit!!

kgsharif4.jpg

Move on to another house where my father in law used to play around while he was one jajal fellow during his glorious years back in the 50’s.

cicak.jpg

Spotted one good reason why people call Sabah…

cicak2.jpg

… Land of The Headhunters.. uwek!!

supkondro3.jpg

Now move to the makan-makan part.. After a short visit at Kampung Sharif, we now move to sister in law’s friends house at Taman Aman, a modern housing area situated about 10 minutes from the city for Raya visit. Here we’ve been serve to one of the finest Soup in town.. Behold.. ‘Sup Kondro’

supkondro.jpg

‘Sup Kondro’ formerly came from the Sulawesi and ate by the Bugis. ‘Kondro’ actually stand for chicken or ayam in malay, Here in lahad Datu, the Bugis people are 15% of the population and the Majority would be the Suluks.

food-buras.jpg

This one call ‘Buras’.. actually is a cooked rice covered with pandan leaf and normally eat with Sup Kondro. But the taste is nothing like an ordinary rice since it was cooked with firewood.

food-buras2.jpg

Here’s another types of Buras, a sweet ‘Pulut’ covered with banana leaf.

food-supburas.jpg

This was my Lunch of the day… Usually I don’t eat soup, but that day i finished 3 bowls of Soup Kondro.. slurppp!!! The one who cook the soup is a Bugis herself, name Timah, still young, perawan + bujang.. pity she don’t want me to take her pic, this girl really can cook!!

Now we stop here till meet again..mangantuk suda nih!

Comments
  1. ethel says:

    Wow, the sup kondro looks yummy! Haven’t tried that one yet..

  2. mudeen says:

    Kejam!!! Ngeri betul tinguk gambar cicak tuh. Eeeeeh Yuks

  3. esharkj says:

    ethel :
    the kondro sup might look not that tasty but once your mouth get into this kondro..
    Nah!! sanala pukulan kondro dia sangat melampau terlampau gila sedeeep…


    mudeen :

    Ngeri kan.. jgn pikir urang jak putung kapala.. cicak pun ada mangsa those pangait..

  4. jarey says:

    emmm…nice trip u know….n now when i go to lahad datu i mesti cari mama c timah n midah nak makan sup gondrok….once u hirup…OOoo my GOD….i dont know how to xplain the tasted wif all the rempah…yummmm…..slurpp….

    actually dear.. sup ‘gondrok’ bukan ‘kondro’

  5. dani says:

    bila tengok gambar2 nih…terkenang saya kat kampung halaman dimana saya dibesarkan…saya and family pertama tinggal di kampung khamis and pindah ke kampung untah..sebelah airport. abis tuh saya ke sandakan ikut form 6..dah lama lah…1982/1983..kami geng dari LDU ada lebih 10 orang..abis STPM (1st time lah) kami semua separate..masing masing balik kampung..dan sekarang ada yang di bangladesh, tawau,lahad datu, kunak, kk dan saya seorang kat Bali, Indonesia. Manalah tau ada member yang baca ..bolehlah contact saya pakai email atau sms kat number +628164706664. Saya sekarang jadi tourist guide kat Bali..kalau saya handle pelancong dari Sabah teringat pulak cakap Sabah pakai bah…..so..kalau berminat untuk melancong ke Bali..bulih lah contact saya. jangan lupa masuk kan banyak banyak gambar LDU..rindu bah sama LDU..slama hangat

  6. esharkj says:

    Dani,
    Salam aramaiti dari saya di Sabah.

    Wah!.. ndak tau pulak blog ni sampai gi Bali. Jauhnya jgk bah kamu merantau sampai gi Bali jadi Tour Guide.. anyway thanks for dropin by at my blog. Blog ni mimang utk showcase Sabah sebab saya mimang love my tempat lahir and Sabah mimang fascinating bah! Diharap kamu bisa bertemu kembali dengan geng2 nya dulu yah.(ceh! mcm ckp indon plak nih!)

    Lastly, terima kasih sekali lagi kerana menyumbangkan comment yg terpaling panjang pernah blog saya dapat dan harapan agar blog ini dapatla jgk melepas rindu kamu kepada kampung halaman di Sabah.

    P/S : Sure, I’m planin also utk gi Bali for honeymoon, insyaalah saya akan kontek kamu kalau gi Bali one day.. Jgn lupa sama saya bah!

  7. dani says:

    hi..thanks atas planningnya nak ke bali…btw, kalau ada photo kat kampung untah atau sungai yang mengalir dekat airport tuh atau kampung bugis kata jalan segama tuh..atau airport LDU (banyak pulak permintaan nih ) tolong taruh di blog nih…percaya tak..masa saya form 3 dengan geng pernah tidur kat ujung airport LDU..tempat tempat yang lain tuh tempat yang paling memorable buat saya..masa kecil saya di LDU…airmata nak jatuh nih..terima kasih banyak sebelumnya..salam hangat dari bali

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s